Phar Kan
Om brygning




Fase Step Hvad? Hvorfor?
Dagen inden brygdagen Gærstarter Tørgær:
behøver ikke at 'starte'. Tørgær skal kun hydreres ca. et kvarter inden den tilsættes urten
Fordi Der er tilpas mange gærceller i en pakke tørgær til at forgære 25 liter urt. Gæren skal hydreres [suge vand] da det kan være svært for den at gøre dette i en stærk urt (pga. osmosis)
Vådgær:
Skal 'startes'. Dvs. at gæren hældes i en steriliseret flaske med ekstra vand samt en tsk sukker/spraymalt. låget skal tildække flaskeåbningen men ikke sidde tæt. Med jævne mellemrum skal flasken rystes så opløsningen bliver iltmætet.
Fordi gæren skal vækkes fra dvale og fordi der skal dannes ekstra gærceller.
Brygdagen Forberedelser Malten skal kværnes og der skal varmes vand. Du kan beregne hvor meget vand du skal varme og hvilken temperatur det skal være udfra:
  • mængden af malt og
  • den ønskede temperatur
Vha. denne mash calculator
Mæskning Indmæskning:Malten hældes i gryden/gryderne med varmt vand under omrøring. Herefter skal det sikres at mæsken har den ønskede temperatur (som oftest 65-68 grader C).
Hvis dette ikke er tilfældet skal der justeres med varmt eller koldt vand. Der skal bruges 2-3 l vand pr. kg malt.
I denne fase trækkes sukkerstoffer ud af malten.
Enzymerne i malten aktiveres ved forskellige temperaturer.
  • 37 - 45 grader: Beta Glucanase
  • 46 - 57 grader: Protease
  • 55 - 68 grader:
  • 68 - 75 grader:
  • >75 grader: Enzymerne ødelægges
De ødelægges hvis temperaturen kommer op på 75-80 grader C Hvis der ikke røres ordentligt rundt kan der dannes klumper af tørt malt i mæsken. Dette forringer effektiviteten.
Mæskning: Nu skal temperaturen holdes nogenlunde konstant i 60-90 min. Isolér evt. gryden med et tæppe. Hvis det bliver nødvendigt med opvarmning på blus undervejs er det vigtigt at røre rundt så temperaturen ikke bliver for høj i bunden
Udmæskning:
Urtkogning Bitterhumle: .
Aromahumle: .
Gæring Opstart: .
Omstikning: .
Sekundær/tertiær: .



Phar Kan
Klaus Bruun Pedersen (klaus@pharkan.dk)
Mattias Salling Dahllöf (mattias@pharkan.dk)
Tagensvej 15, 2200 KBH N